00:17
Як працюють волонтери 1 лінії допомоги - Білицький центр місцевої активності

У м.Білицьке Добропільського району Донецької області, неподалік зони АТО, за підтримки Українського Жіночого фонду створено центр місцевої активності, в якому волонтери громадської організації "Захист родини", психологи, юристи створили доброзичливу атмосферу, працюють з вимушеними переселенцями, допомагають їм адаптуватися в місті, швидше інтегруватися в громаду.

Білицьке, Добропілля - перші міста на Донбасі, куди їхали переселенці, з Краматорська і Слов’янська інших міст. Те, що назвали тимчасовим переселенням - триває вже більше як в півроку, тому активна громадськість, небайдужі люди гуртуються для підтримки і надання постійної різноаспектної допомоги переселенцям. 

Наразі кількість тимчасово переселених вже перевищила 10 % всього міського населення. За словами Наталії Білик, керівника проекту, вдалося залучити до роботи, спільних активностей ГО "Захист родини", ДЦМ "Добро" і переселенців, і місцевих мешканців. 

Тепер особливо назріла потреба залучати ресурси з-за меж міста, оскільки якщо на початковому етапі місцеві мешканці активно несли гуманітарну допомогу і допомагали фінансово, то зараз і ці ресурси закінчуються. 

На сьогодні в місті зареєстровано 1100 переселенців (це ті, що мають статус, довідку, фактично перебуває більше, бо деякі не мають статусу ТПО, бо наприклад м. Авдієвка, що в останні місяці із-за боїв та обстрілів, не сходило зі стрічки новин, законодавчо не є в зоні АТО), з них більше 22 осіб - діти до 16 років: 30 – це малята до року (15 народилося вже в місті). 

У центрі зокрема запрацювала "Батьківська школа". Перша сесія була присвячена підготовці та проведенню 8 березня, свято мами, бабусі, жінки. На базі дитячого навчального закладу 13, "Світлячок" м.Білицьке, для дітей переселенців, з посиленою психологічною реабілітацією, після закінчення АТО планується група для дітей з обмеженими фізичними можливостями. 

Центр розташовано в будівлі, яка залишилась порожньою після проведення реформи медичних закладів. Як повідомила Громадському Простору Голова ГО "Захист родини" Наталія Білик, наразі йде пошук коштів, які можна було б залучити на ремонт та переоснащення споруди, оскільки вже зрозуміло що вагує слово "тимчасовість". За оцінками місцевих активістів - це понад 2,5 млн гривень. І це була б саме та "вудочка", той центр комфортної роботи, допомоги, комунікації, реінтеграції... 

 

У дитячому закладі «Світлячок», де харчоблок та комора для харчів постраждали від болванки світлового снаряду, а потім від опадів розвалилися. Вдалося привернути увагу до проблеми і ПРООН, і Добропільський виконком, і облдержадміністрацію. Наразі частково знайдено кошти на ремонт. 

На території міста знаходиться приблизно 100 осіб, яким в разі закінчення всього, повертатися нікуди, бо домівки втрачено. Планується створити комфортні умови проживання для 70-80 осіб, з належними побутовими та санітарно-гігієнічними умовами. 

Небайдужі, хто вирішив приєднатися до волонтерського руху, стануть основою створюваної Громадської ради переселенців, активом, щоб допомогти Центру в згуртуванні Білицької громади. 

Наразі практично закінчено роботу зі створення сайту Центру, який допоможе в комунікації та поширенні актуальних потреб, інформації. 

Якщо Ви бажаєте посприяти волонтерам будь-якою допомогою, звертайтеся за контактами: 
голова ГО "Захист родини 
Наталія Білик 
т.м. 0501711833

http://www.civicua.org/



Схожі новини:

Категория: Переселенцы г.Белицкое | Просмотров: 1003 | | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]